NAFSU PERLU DIDIDIK DAN DI ISLAMKAN

Nafsu yang tidak terdidik boleh mengheret kita ke neraka Allah SWT.
Manakala nafsu yang terdidik dan jinak serta nafsu yang sudah di Islamkan akan membawa kita ke Syurga Allah Taala.

Nafsu ammarah adalah peringkat nafsu yang paling jahat dan buruk sekali lakunya. Nafsu di peringkat ini akan menjunamkan kita ke dalam Neraka Jahanam.  Wal’iyazubillah.

Nafsul mutmainnah yakni nafsu yang tenang, nafsu yang sudah dijinakkan, nafsu yang boleh membawa seseorang mendapat keredhaan Tuhannya. Nafsu yang selamat dan layak mendapat pengampunan Allah Taala, nafsu peringkat ini sudah mampu melatih diri seseorang sabar, tawakkal, pemurah, bertolak ansur, mesra, mudah berurusan, memahami masalah orang lain, tawaduk, pemaaf dan lain-lain sifat-sifat terpuji ada padanya.

Sedangkan nafsu ammarah yang jahat dan belum Islam lagi seperti di atas, penuh dengan sifat-sifat keji yang menjijikkan, tamak, dengki, dendam, pemarah, sombong, ego, kasar, kedekut, panas baran, tidak memahami perasaan orang, suka menyakiti hati sesiapa sahaja bahkan sangat jahat sangka dengan Allah dan sangat derhaka pada Tuhannya.

Nafsu ammarah adalah seburuk-buruk nafsu, nafsu liar yang menjerumuskan kita terjun ke neraka Allah.
Firman Allah yang membawa maksud:
“Sesungguhnya nafsu ammarah itu sangat mengajak kepada kejahatan”.

Manakala Firman Allah yg berkaitan dengan nafsu mutmainnah yang membawa maksud:

“Wahai nafsu yang tenang! Kembalilah kepada TuhanMu dalam keadaan redha dan diredhai, masuklah ke dalam golongan hamba-hambaKu dan masuklah ke dalam SyurgaKu”.

Muga-muga kita dibantu untuk mengekang nafsu dan bercakap-cakap dengan nafsu agar janganlah nafsu menggoda kita.  Sama-sama kita mohon pada Allah agar Islamlah nafsu yang ada dalam diri kita, agar selamatlah kita dari ditunggang oleh nafsu yang jahat.

Kalau Sayidina Ali KWJ pernah berkata “Wahai dunia jangannlah tipu aku, kalau kau nak tipu, tipulah orang lain”.

Maka kita katakanlah kepada nafsu ammarah yang ada dalam saluran darah kita, “Wahai nafsu yang jahat, kalau kau nak tipu, janganlah tipu aku, tipulah orang lain”.

Moga dengan kita selalu memberi amaran kepada nafsu yang ada dalam jasad kita, nafsu tidak lagi bermaharaja lela dan tidak lagi menguasai diri. Justeru itu selamatlah kita dari tunggangan nafsu degil yang bagaikan kuda liar itu.

Hati yang selamat dari godaan nafsu ammarah dan lawwamah akan pergi dengan membawa hati yang aman dan sejahtera di sisi Tuhan dan akan berbahagia di alam akhirat sana.

Berbahagialah mereka yang berjaya memperolehi nafsu mutmainnah. Bahagia di dunia lebih-lebih lagi bahagia di akhirat yang kekal lagi abadi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now
Directions